Кадър Туитър, #SONDAKİKAСъобщиха официално дали има замърсяване на въздуха в България след

...
Кадър Туитър, #SONDAKİKAСъобщиха официално дали има замърсяване на въздуха в България след
Коментари Харесай

Няма данни за замърсяване на въздуха в България след взрива в Румъния

Кадър Туитър, #SONDAKİKA

Съобщиха официално дали има замърсяване на въздуха в България след гърмежа в Румъния. Във връзка с  детонацията в петролна рафинерия  на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни дейности за определяне на  евентуално трансгранично замърсяване  на атмосферния въздух.

Мобилна автоматизирана  станция за надзор на качеството на атмосферния въздух  ще бъде позиционирана в с.  Дуранкулак , общ. Шабла.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките, филиал Варна, все още посоката напразно е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е насочен към Черно море.

При опазване посоката и скоростта напразно не се чака замърсяването на атмосферния въздух да доближи границите на България .

Според Басейнова дирекция „ Черноморски регион “  няма данни за замърсяване на морските води  в региона на детонацията и граничната зона с Румъния.

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ-Варна провеждат мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и проучват проби от морската вода, въздуха и брега.

Министерство на околната среда и водите разпореди на Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ (ВВМУ) да извърши разбор на евентуалната опция за разлив в Черно море след повредата.

Анализът ще извърши „ Центърът за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона “ във  ВВМУ, построен с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и ръководство на силите, участващи в превъзмогването на следствията от тях.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да наблюдава и предприеме навременни дейности за ограничението на разлива и сигурността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, ако има такъм след повредата в рафинерията в Румъния.

Министерство на околната среда и водите посредством Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и Басейнова дирекция „ Черноморски регион ” е в подготвеност за осъществяване на отговорностите си по Национален спешен проект за битка с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров е  изпратил публично питане до румънските управляващи  за повече информация по случая, пише flashnews.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР